Kommunens nuvarande kulturmiljöprogram är ur tiden och man föreslår nu ett nytt program. Därmed kommer cirka tvåtusen trollhättebor, som äger en fastighet som är kulturhistoriskt intressant, få hem ett brev under veckan. Det skriver Trollhättans Stad.

- Vårt nuvarande program är sedan 1992 och har med tiden blivit inaktuellt. Nu har vi gjort en ny inventering för att peka ut miljöer och bebyggelse som speglar stadens historia. Brevet går ut för att uppmärksamma fastighetsägarna på att deras fastighet bedöms intressant, samt också för att bjuda in till samråd, säger Stadsbyggnadsförvaltningens planchef Leif Carlsson i ett pressmeddelande.

Kulturmiljöprogrammet utgör en förbindelse mellan kommunens arbete med fysisk planering och ortens kulturhistoria, och används bland annat som material för bygglovshandläggare, planerare, fastighetsägare och politiker. 

- Många fastighetsägare blir stolta när man upptäcker att ens fastighet bedöms ha ett kulturhistoriskt intresse, medan några har funderingar på vad det betyder vid eventuella om- och tillbyggnader på fastigheten. Samrådet vi nu bjuder in till syftar till att reda ut så många frågetecken som möjligt, säger Stadsbyggnadsförvaltningens byggnadsantikvarie Astrid Bäckman i pressmeddelandet.