Skridskoåkaren Nils van der Poel, som tävlar för SK Trollhättan, har korats till "Årets Stjärnskott" inom svensk idrott.

Trollhätteskrinnaren Nils van der Poel hart minst sagt utvecklats i raketfart det senaste året - något som ett JVM-guld på 5 000 meter och svenskt juniorrekord yppar om. Svensk skridskoåkning har ett nytt ansikte och framtiden ser allt ljusare ut för sporten.

- Det är jätteroligt att resultaten uppskattas av fler än bara mig och oss runt omkring i skridsko-Sverige, säger Nils van der Poel i ett pressmeddelande.

Under säsongen har skridskoåkaren sänkt sitt personbästa på 5 000 meter med drygt 25 sekunder, och innehar därmed det nya svenska juniorrekordet på distansen. Med tiden 6:23:40 är van der Poel dessutom 4,5 sekunder från världsrekordet för juniorer med nio år på nacken samt 5 sekunder från det svenska seniorrekordet.

Priset "Årets Stjärnskott", som är ett stipendium om 25 000 kronor, har tilldelats framstående idrottare sedan 1979 av Sportjournalisternas klubb i Stockholm samt Svenska Spel. Så här lät juryns motivering för årets pristagare:

"För att i en idrott med inte helt lätta förutsättningar i Sverige lyckats ta JVM-guldet på 5 000 meter skridsko. En distans med starka svenska OS-traditioner. Dessutom ett nytt svenskt juniorrekord och endast fyra och en halv sekund från juniorvärldsrekordet, redan som 18-åring. En imponerande utvecklingskurva med sänkt personbästa på över 20 sekunder på ett år."

- Jag kollade lite vilka som tidigare fått priset. Det känns jätteroligt att ställa sig till den skaran, säger van der Poel.