Med start nästa år kan samtliga patienter inom Västra Götalandsregionen läsa sin journal på webben. Det rapporterar TTELA.

Sedan omkring åtta år tillbaka har Uppsala erbjudit sina patienter e-journaler, som kan läsas hemifrån genom att logga in på Sjukvårdsupplysningens hemsida. Nu följer flera landsting i samma spår och inför konceptet. I början av nästa år kan boende inom Västra Götalandsregionen läsa sina journalanteckningar på webben. 

- Erfarenheter från andra länder och landsting visar att det är uppskattat. Patienter är mer engagerade och kan ta del av läkares beslut och för läkarna blir det en hjälp att korrekturläsa, patienter kan säga till om det blivit fel. Det är nästan bara fördelar med det här, berättar Claes-Håkan Björklund, regionchefläkare, för tidningen.

Inledningsvis kommer patienterna enbart få tillgång till journalanteckningar, men förhoppningen är att i framtiden även kunna införa provsvar. De webbaserade journalerna kommer vara tillgängliga för personer över 18 år samt för föräldrar till omyndiga barn.

- Vi har inte alla detaljer klara. Föräldrar ska kunna se sina barn upp till en viss ålder, i andra landsting är det upp till 13 år.

Vad som inte kommer finnas med i journalerna är vårdpersonalens hypoteser, bland annat om en allvarlig sjukdom misstänks eller om det misstänks att patienten utsatts för våld.

- Det är för att skydda de personer de gäller. Om någon misshandlas ska i inte misshandlaren kunna tvinga till sig att se journalen, säger Björklund till TTELA.