I år ökar sysselsättningen och ingenjörer och vårdpersonal står högst upp på arbetsgivarnas önskelistor.
Arbetsförmedlingens rapport "Var finns jobben?" kan berätta att det finns goda möjligheter att få jobb för ingenjörer och IT-specialister. Inom hotell- och restaurang och flera typer av försäljningsyrken ökar behoven av arbetskraft och också inom hälso- och sjukvård, bygg- och anläggning samt pedagogiska yrken stiger sysselsättningen.
Men rapporten konstaterar också att utbildning och erfarenhet blir allt viktigare för att komma in på arbetsmarknaden och tillväxten är starkast inom yrken som kräver eftergymnasial utbildning. De som inte ens har gymnasieutbildning har svårt att få fäste i arbetslivet.
- Trots att jobben blir fler kommer många arbetssökande att ha fortsatt svårt att etablera sig i arbetslivet. De som saknar gymnasiekompetens möter en mycket kärv arbetsmarknad. Det viktigaste rådet till ungdomar är därför att slutföra sin utbildning, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.
Listan över yrken med eftergymnasial utbildning där det är brist på sökande toppas av ingenjörer, operationssjuksköterskor och IT -arkitekter, och bristyrken där det inte krävs högskoleutbildning är främst kockar, servitörer och byggnadsplåtslagare.
Sämst framtidsutsikter finns det för fotografer, friskvårdskonsulenter och journalister när det gäller yrken med eftergymnasial utbildning och matroser, försäljare och barnskötare för yrken utan högskola.