Högskolan Väst engagerar sig nu i demokratifrågor, med ändamålet att göra studenter till aktiva samhällsmedborgare.
Högskolan önskar bli en lysande stjärna i landet när det gäller demokratifrågor.
- Jag vill gärna att Högskolan Väst tar täten bland Sveriges lärosäten i detta arbete, säger Kerstin Norén, rektor Högskolan Väst, i ett pressmeddelande.
I dag förs en internationell debatt gällande den högre utbildningens roll som bildande institution, där studenter inte uteslutande har som mål att lära för arbete - utan även för att utvecklas som samhällsmedborgare. Sverige har hamnat utanför denna debatt.
- Givet det nya politiska klimatet framstår det dock allt viktigare att dessa demokratidiskussioner lyfts, även i högskolesektorn. Jag har därför i år initierat nya satsningar för att vi som lärosäte ska lyckas att leva upp till att bidra till att göra våra studenter till aktiva medborgare i demokratiska samhällen, säger Kerstin Norén.
Under den senaste månaden har högskolan vidtagit flera åtgärder i sitt arbete rörande "Preparation for life as active citizens in democratic societes", eller "Förberedelse för ett liv som aktiv medborgare i ett demokratiskt samhälle". Vilket är ett av Europa uppsatt mål för högre utbildning.
- Vi har exempelvis nyligen blivit medlemmar i Scholars at risk, ett internationellt nätverk av mer än 300 högskolor i 35 länder som arbetar för den akademiska friheten och för att försvara de mänskliga rättigheterna för forskare i hela världen, säger Fredrik Sunnemark, Centrum för studier av mångfald, jämställdhet och integration.
Högskolan kommer vara på plats på Almedalen i sommar där demokratifrågan ska lyftas.
- Här vill vi sticka ut hakan och visa att vi arbetar med frågan. Målet för året är att demokratifrågorna ska ha blivit en tydligare del av högskolans verksamhet och att vi har hittat arbetsformer som fungerar. Målsättningen är också att bedriva ett gemensamt arbete tillsammans med olika aktörer i det omgivande samhället, avslutar Sunnemark.