Än en gång är söktrycket till Högskolan Väst i Trollhättan ett av de högsta i Sverige. Det visar en årlig rapport om söktryck från Universitetsämbetet (UKÄ) och Statistiska Centralbyrån (SCB) som publicerades i dag.
I rapporten från UKÄ och SCB presenteras, analyseras och kommenteras söktrycket till Sveriges utbildningar vid universitet och högskolor under höstterminen 2014. Det framgår att antalet antagna blir färre, då endast fyra av tio sökande fick en utbildningsplats. Samtidigt ökar antalet sökande och trots stor variation blir konkurrensen därmed större.
Glädjande är att Högskolan Väst har tredje högsta söktryck i hela landet. Endast Göteborgs Universitet och Lunds Universitet placerar sig högre än HV, där trycket är så stort som 1,5 förstahandssökare per antagen student.
Inför höstterminen 2014 ökade antalet behöriga förstahandssökande med fem procent, samtidigt som antalet antagna minskade med fyra procent. Det innebär att 200 färre studenter antogs till högskolan i Trollhättan. Vilket är en början till anpassning mot den sänkta budgetnivån som aviserades av förra regeringen. En anpassning som kräver att färre studenter ska antas.
- Det är glädjande att allt fler söker till våra utbildningar och vi uppvisar ett ytterligare ökat söktryck. Samtidigt är det bekymmersamt att vi tvingas krympa kostymen något och inte kan ge plats åt dem vi skulle önska. Det är oroväckande då vi i vår region har ett besvärligt arbetsmarknadsläge där kompetenspåfyllnad skulle kunna göra än mer skillnad än den gör i dag, säger Högskolan Västs prorektor Jan Theliander i ett pressmeddelande.
- Vi ser också i rapporten att vi ligger bland de högsta i landet när det gäller andelen av de som sökt till oss som är nybörjare och som inte har studerat tidigare på högskola. Det är sannolikt fortfarande så, som tidigare undersökningar visar, att vi lockar många sökande med utländskt bakgrund och personer från traditionellt icke-akademisk miljö. Det är glädjande, inte minst ut demokratiperspektiv, fortsätter han.