Kunskapsförbundet Västs ekonomiska situation kan resultera i ett vikariestopp på Trollhättans kommunala gymnasier. Det uppger TTELA.
I år beräknas gymnasiedelen inom Kunskapsförbundet Väst att gå bakåt med nio miljoner kronor. En övervägande andel - 7,7 miljoner - beror på ökade kostnader för språkintroduktion, vilket är något som Trollhättans Stad troligen kommer att täcka vid årsskiftet.
Resterande underskott om 1,4 miljoner kronor gäller övrig gymnasieverksamhet, och hur det ska täckas upp är i dagsläget oklart.
- Nästa vecka fattar vi beslut om vilka åtgärder som ska genomföras. En åtgärd skulle vara att ta in färre vikarier, säger Johan Olofsson, förbundsdirektör, till TTELA.
Innan ett beslut om färre vikarier, eller ett totalt stopp, fattas kommer det föras en diskussion med politiker och facket. Skulle ett totalt stopp bli aktuellt drabbas eleverna direkt om en ordinarie lärare skulle vara borta från jobbet.
- Eleverna får ingen lärare och det gör att de går miste om sin undervisning. De elever som har svårast för sig får lida mest. Det är inte så att någon annan kan gå in när en lärare blir sjuk, det blir inställda lektioner, berättar Larz Blomqvist, lärarnas riksförbund, för tidningen.
Blomqvist nämner även för TTELA att det är högst troligt att ett beslut om färre vikarier kommer att fattas.
- Sedan får vi se vilken effekt det får. Det måste finnas rim och reson i det här, säger han.