Han kämpade mot cancer, gick igenom en njurtransplantation och har år av sjukvård bakom sig. Lennart Olsson vann över cancern men förlorade mot Försäkringskassan.
Lennart hade en njurcancer som betraktades som dödlig, vilket innebär att det inte fanns någon bortre gräns för sjukpenningen. Han har levt på 10 000 kronor i månaden i sex år, ett läge som tärt hårt på ekonomin. Nu är reserverna slut och samtidigt har Försäkringskassan beslutat att Lennart inte längre är sjuk. Trots att den transplanterade njuren inte fungerar riktigt.
Lennart förväntas leva på så kallad aktivitetsersättning idag. Beloppet, 3 717 kronor, är baserat på dagpenningen från a-kassan där han är placerad på lägsta ersättningsnivån, 223 kronor per dag före skatt.
-Vad är det för mening med sex år av operationer, behandlingar, år av dialys, transplantation av en njure, mängder av läkarbesök och mediciner, undrar Lennart.
-Jag kan ändå inte överleva på 3 717 kronor i månaden. Det är vad som blir över av aktivitetsstödet efter skatt. Vem som helst förstår att det inte går. Man svälter ihjäl.
Lennart Olsson är fruktansvärt besviken på systemet och trött på politikernas pajkastande i valrörelsen.
-Det hade varit enklare om de gett fan i att operera mig. Då hade de sparat ännu mer pengar.
Lennarts fackförbund, IF Metall, har begärt att a-kassan ska ompröva sitt beslut och anser att tolkningen av reglerna har drivits för långt.
-Synnerliga skäl talar för att Lennart ska få en dagpenning som motsvaras av hans senaste arbetsgivarintyg, säger ombudsman Leif Håkansson.