NU-sjukvården är först ut i regionen med att rena lustgas som används vid förlossningar.
Lustgas är den mest förekommande smärtlindringen vid förlossning och har ingen skadlig effekt på varken mamma eller nyfödd. Dock har gasen skadlig verkan på ozonskiktet, något som NU-sjukvården nu arbetar för att motverka med hjälp av en ny destruktionsanläggning för lustgas.
- Lustgas är en enkel och skonsam smärtlindring som fungerar för många kvinnor. För mig har det varit viktigt att kvinnorna får fortsätta att använda den, men jag vill också göra en insats för miljön. Det är vårt lilla bidrag, säger Lillian Olsson Fors, avdelningschef på förlossningen, i ett pressmeddelande.
Sedan 2,5 år tillbaka har det funnits en pilotanläggning inom NU-sjukvården och tidigare i år togs en permanent anläggning i bruk på NÄL. Inom de närmsta åren kommer samtliga sjukhus med förlossningsavdelningar i Västra Götalandsregionen få en destruktionsanläggning.
Genom att bland annat instruera de blivande mammorna att även andas ut i lustgasmasken - i stället för ut i rummet - kan upp emot 70 procent av lustgasen samlas för destruktion.
- Av det renas cirka 97 procent i destruktionsanläggningen, genom att lustgasen delas upp i de vanliga luftgaserna kväve och syre, som inte förstör ozonskiktet, berättar Mattias Sedström, miljösamordnare NU-sjukvården.