NU-sjukvården har infört ett nytt arbetssätt som ska minska antalet frakturer bland personer med benskörhet.
Årligen får omkring 1 000 patienter inom NU-sjukvården frakturer som ett resultat av benskörhet. För att få bukt på problemet har en ny vårdprocess införts i samarbete med primärvården, med syfte att fler patienter får förebyggande behandling.
Benskörhet, eller osteoporos, gör kroppens benvävnad mindre tät. Skelettet blir då skört, vilket ökar riskerna att drabbas av fraktur. Omkring hälften av samtliga kvinnor och en fjärdedel av männen får någon gång under sin livstid en fraktur som kan relateras till benskörhet.
- Benskörhet ger i allmänhet inga symptom, utan upptäcks först vid ett eventuellt benbrott, berättar Arvin Yarollhai, verksamhetschef för NU-sjukvårdens ortopediklinik, i ett pressmeddelande.
Den nya vårdprocessen har tillämpats inom NU-sjukvårdens område tillsammans med primärvården i Fyrbodal sedan slutet av april månad. Det nya arbetssättet innebär att varje patient över 50 år som inkommer till akutmottagningen med en fraktur som kan vara en följd av benskörhet, automatiskt hänvisas till mätning av bentätheten hos osteoporoenheten.
Arbetssättet används redan i dag hos Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt Skaraborgs Sjukhus och kommer så småningom tillämpas på samtliga områden inom Västra Götalandsregionen.