Sedan drygt ett decennium tillbaka har Trollhättans kanal- och slussområde varit byggnadsminne. Rysskranen i Skoftebyn står dock delvis utanför skyddet - det ska det bli ändring på.
Byggnads- och trafiknämnden begär att Rysskranen, som i dag ägs av Trollhättans Stad, ska säkerställas genom skyddsbestämmelser i detaljplan. Ett förslag om detaljplan, som grundar sig på en av Västarvet framtagen kulturhistorisk värdering och åtgärdsplan, är nu ute på samråd. Dessutom ska kranen rustas upp, då den i nuvarande skick kan utgöra en fara för allmänheten.
Rysskranen byggdes under tidigt 1920-tal med syfte att lyfta tåglok från kaj till fartyg. Nohab, Nydqvist & Holm i Trollhättan hade då fått en order om 1 000 lok från Sovjetunionen som skulle rusta upp sin järnvägsinfrastruktur. Det skulle dock visa sig svårt att leverera tågloken över land, då det bland annat skiljde i vidd på spåren mellan länderna. I inledningen monterades loken ned och skickades via Landskrona och Torneå, där de fick byggas upp igen. Senare kom dock en helt ny kaj i byggas i Trollhättan med en kran utan dess like.
"Detta gör Rysskranen unik i sitt slag. Rysskranen är i helt ursprungligt skick från när den byggdes 1922. Den har därigenom ett stort kulturhistoriskt värde och utgör ett synnerligen viktigt landmärke utmed Rysskajen samt ett högt symbolvärde då den representerar en expansiv tidsålder i Trollhättans historia", skriver Västarvet i sin kulturhistoriska värdering.
Åtgärder som planeras för Rysskranen är bland annat en renovering av manöver- och maskinhus, en rostsanering av kranarmen samt målning i ursprunglig färg. De akuta åtgärderna beräknas kosta omkring 1-1,5 miljoner kronor.
I framtiden planeras även att försätta Rysskranen i drift, där den ska kunna användas i pedagogiskt syfte samt för mindre lyft. Ett årligt underhåll om 100 000 kronor blir att räkna med, något som bland annat kan komma att finansieras med lyft av mindre fartyg och fritidsbåtar.
Skulle detaljplanen komma att godkännas skyddas Rysskranen mot rivning och ändringar, vilket innebär att underhåll kräver bygglov.