Trollhättans näringsliv har under ett års tid utvecklat idéer för Trollhättan år 2030.
Under en period om tolv månader har Trollhättans näringsliv träffats med syfte att identifiera stadens profil och dess kommande utmaningar och möjligheter. Projektet har drivits av Handelskammaren som på tisdagen publicerade resultatet i rapporten "Västsvensk identitet".
Av rapporten framgår att Trollhättan anses vara en ort med bra geografiskt läge, men med en outvecklad stadskärna och färre högutbildade invånare än riksgenomsnittet. Andelen högutbildade har dock ökat med sex procent de senaste tio åren.
Trollhättan framställs i rapporten som en "världsledande teknikutvecklingsstad med bostadsbrist". Bostadsbristen är påtaglig, främst när det gäller attraktiva bostäder. Sett till befolkningstillväxten hade det krävts att 330 nya bostäder uppfördes under 2006-2012, enligt siffror från Statistiska Centralbyrån. Dessutom oroar den ökande segregationen inför framtiden.
Trollhättans rykte har varit svagt utanför regionens gränser. Vilket i det hela har resulterat i svårigheter att rekrytera rätt kompetens, framförallt ingenjörer. Svårigheten att rekrytera passande kompetens kan i sin tur leda till att företag omlokaliserar.
Det finns i dag spetskompetens inom flyg- och rymdindustrin, något som kan bli än tydligare för kommunen. Näringslivet vill utveckla Trollhättan till "den nischade teknikstaden". Samtidigt önskas etablering av andra branscher på orten.
Det utvecklade tågnätet mellan Göteborg och Trollhättan har utökat pendlingsmöjligheterna och näringslivet anser det endast vara en fråga om tid innan Trollhättan blir en del av Göteborgs arbetsmarknadsregion. Kommunens näringsliv vill dessutom fortsätta satsa på flygplatsen.
Näringslivet har presenterat sina idéer för kommunledningen, vilket ska ha resulterat i givande diskussioner.